European-Food-Kids

EUROPEAN-FOOD-KIDS

Projekt “European-Food-Kids” czyli “Europejskie-jedzenie- dzieci” jest wspólnym projektem partnerskim realizowanym przez 5 partnerów z 5 krajów UE, w okresie od sierpnia 2012 do lipca 2014. Celem projektu jest wymiana doświadczeń I utworzenie narzędzi edukacyjnych zwłaszcza dla nauczycieli, pedagogów, szkoleniowców, dietetyków i kucharzy , aby uwrażliwiać i edukować dzieci i młodzież o związku pomiędzy produkcją i jakością żywności a zdrowiem i środowiskiem. Celem jest również wypracowanie praktycznych podpowiedzi jak przyrządzać zdrowe i smaczne potrawy z jakościowych produktów.
W każdym z 5 krajów odbędą się warsztaty . Uświadomienie dzieciom i młodzieży wpływu żywienia na zdrowie, rolnictwo i środowisko jest kluczowym zagadnieniem. Stołówki szkolne i przedszkolne, sklepiki szkolne, pozostawiają wiele do życzenia w zakresie jakości wyżywienia. Szczególnie na terenach wiejskich nie ma praktycznie żadnej edukacji w tym zakresie. Partnerzy będą wymieniać się doświadczeniami jak pracować z dziećmi i młodzieżą , materiałami dla nauczycieli, doświadczeniami w zakresie nauczania zasad rolnictwa ekologicznego i biodynamicznego oraz zdrowego żywienia i gotowania. Powstanie elektroniczny “toolbox” zawierający materiały dla pedagogów oraz komiks dla dzieci i młodzieży.
Organizacje uczestniczące w projekcie to:
Fundacja Rolniczej Różnorodności Biologicznej AgriNatura oraz:

Ekologiczna organizacja Thuringer Okoherz e.V. (TOH) z Turyngii (Niemcy) www.oekoherz.de

AREA viva, organizacja założona w 2001 w Czechach, mająca na celu wsparcie I upowszechnianie rolnictwa zrównowazonego i ekologicznego oraz zrównoważonego rozwoju obszarów wiejskich na terenie Czech www.areaviva.cz

Warmonderhof – szkoła rolnictwa biodynamicznego z Holandii www.warmoderhof.nl
Vestjyllands folk high school –szkoła ludowa z Danii, prowadząca również ogród biodynamiczny I kursy gotowania na bazie ekologicznych produktów
www.vestjyllandshojskole.dk

KOMIKS EDUKACYJNY-SUPERNALEŚNIK

Zapraszamy do pobrania naszego komiksu edukacyjnego- dla dzieci , nauczycieli, dorosłych….Komiks opracowaliśmy wspólnie z partnerami z Niemiec, Czech i Danii, na podstawie najnowszej wiedzy dotyczącej zdrowego żywienia!

Dowiedz się jak przyrządzić supernaleśnika, które jajka są najlepsze, czym się różnią tłuszcze nasycone od nienasyconych i czemu warto jeść mniej mięsa, śledząc przygody SUPERNALEŚNIKA i dzieciaków.

Komiks do pobrania w wersji polskiej i angielskiej

Supernaleśnik wersja polska

Superpancake wersja angielska

Good.food.toolbox_ skrzynka z narzędziami

Zapraszamy do skorzystania z naszej „skrzynki z narzędziami”- znajdziecie tu materiały dydaktyczne dotyczące wiedzy o produkcji i przetwarzaniu żywności oraz zdrowym żywieniu, do wykorzystania w zajęciach z dorosłymi lub dziećmi. Materiały w języku angielskim + komiksy po polsku

Materiały do pobrania:

DZIAŁANIA

HOLANDIA – luty 2013

Pierwszy warsztat projektu odbył się w dniach 4-7 luty 2013 w szkole rolnictwa Biodynamicznego Warmendorhof w Holandii-

zapraszamy do obejrzenia galerii(klik)

Materiały informacyjne do pobrania:

NL_study_trip.pdf

CZECHY-czerwiec 2013

Drugie spotkanie partnerów miało miejsce w Czechach, nieopodal Karlovych Varów, w miejscowości Valec. To tam znajduje się siedziba organizacji AREA VIVA. Spotkanie obejmowało

-internal meeting- prezentacje działań wszystkich obecnych organizacji

-zwiedzanie i lokalne przykłady dobrych praktyk: zajęcia edukacyjne z dziećmi na farmie Biostatek, Lokalny Browar, Agroturystyka „Hammerski Domik”

-wykłady dotyczące działań w Czechach związanych z wprowadzaniem zdrowej żywności do stołówek szkolnych

-konsultacje z dziećmi pierwszej wersji komiksu edukacyjnego

Materiały do pobrania :

Raport CZ_study_trip.pdf

Report_Lecture_Jan_Moudry.pdf

NIEMCY-listopad 2013

Gospodarzem trzeciego wyjazdu studyjnego był partner Niemiecki. Spotkanie partnerów odbyło się w Weimarze. Partner niemiecki zaprezentował swoje działania, a jako przykłady najlepszych praktyk, odwiedziliśmy ekologiczna stołówkę szkolną Jenaplan i Castle Thonndorf-wspólnotowy zamek gdzie prowadzony jest catering ekologiczny dla przedszkoli. Ciekawym przykładem był tez supermarket ekologiczny sprzedający wyłącznie produkty ekologiczne i lokalne, założony przez klientów w formie spółdzielni.

Organic_food_in_schools.pdf

Lecture_School_Catering_in_Thuringia.pdf

Presentation_THOEH.pdf

Report_Jenaplan_School.pdf

DANIA-luty 2014

Spotkanie w Danii było niezmiernie bogate w przykłady dobrych praktyk I wydarzenia. Oprócz ogrodu biodynamicznego i ekologicznej stołówki naszego partnera Vestjyllands Hojskole, odwiedziliśmy szkołe podstawową i przedszkole gdzie smażyliśmy naleśniki wspólnie z dziećmi, gospodarstwo ekologiczne uprawiające konopie i produkujące własną make i olej tłoczony na zimno, oraz gospodarstwo ekologiczne z hodowlą krów i ekologicznym sklepikiem. Poznaliśmy też Kostakademiet- szkołę zdrowego żywienia dla dorosłych. Uwieńczeniem była duża konferencja o zdrowym odżywianiu (udział ponad 300 osób) prowadzona przez gwiazdę duńskiej telewizji Madsa Bo, z programu „Super Simple Sundhed” czyli –super proste zdrowie, bazującego na podejściu do żywienia wg szkoły Andresa Moritza.

DK_Study trip.pdf

Preserntation VFHS.pdf

POLSKA- maj 2014, podsumowanie projektu i konferencja końcowa

Końcowe spotkanie partnerów w Polsce było bogate w wydarzenia:

-wyjazd studyjny: zwiedzanie muzeum rolnictwa i polskiej wsi w Ciechanowcu, zwiedzanie Podlaskiego Ziołowego Ogrodu Botanicznego w Korycinach, u największego polskiego producenta ziół ekologicznych (www.ziolowyzakatek.pl), zwiedzanie gospodarstwa agroedukacyjnego z hodowlą kóz w glinie (www.agroedukacja.edu.com.pl)

-Konferencja o zdrowym żywieniu dla uczniów, nauczycieli, rodziców i zaproszonych gości : prezentacje partnerów, prezentacja wyników i rezultatów projektu, prezentacja zaproszonego gościa- Grzegorza Łapanowskiego i Fundacji „Szkoła na Widelcu”, rozstrzygnięcie konkursu komiksowego dla uczniów

-Warsztaty naleśnikowe prowadzone przez Grzegorza Łapanowskiego (znanego z programu „Top Chef”) dla 40 dzieci z gminazjum i szkoły podstawowej, połączone z piknikiem dla nauczycieli, personelu szkół i placówek edukacyjnych i rodziców- darmowy poczęstunek, stoiska degustacyjne ze zdrową żywnością (soki ekologiczne wyciskane, przetwory od lokalnych producentów i przekazane przez dzieci i rodziców), stoiska edukacyjne, rozdawanie komiksu, wspólne smażenie gofrów i naleśników

Materiały do pobrania:

PL_Study trip.pdf

Fundacja Agrinatura

Presentation Area Final Conference

Lecture using comic

Result Comic Contest

Ten projekt został zrealizowany przy wsparciu finansowym Komisji Europejskiej.
Projekt lub publikacja odzwierciedlają jedynie stanowisko ich autora i Komisja Europejska nie ponosi odpowiedzialności za umieszczoną w nich zawartość merytoryczną.

 

Galeria zdjęć