EUROPEAN-FOOD-KIDS
Projekt “European-Food-Kids” czyli “Europejskie-jedzenie- dzieci” jest wspólnym projektem partnerskim realizowanym przez 5 partnerów z 5 krajów UE, w okresie od sierpnia 2012 do lipca 2014. Celem projektu jest wymiana doświadczeń I utworzenie narzędzi edukacyjnych zwłaszcza dla nauczycieli, pedagogów, szkoleniowców, dietetyków i kucharzy , aby uwrażliwiać i edukować dzieci i młodzież o związku pomiędzy produkcją i jakością żywności a zdrowiem i środowiskiem. Celem jest również wypracowanie praktycznych podpowiedzi jak przyrządzać zdrowe i smaczne potrawy z jakościowych produktów.
W każdym z 5 krajów odbędą się warsztaty . Uświadomienie dzieciom i młodzieży wpływu żywienia na zdrowie, rolnictwo i środowisko jest kluczowym zagadnieniem. Stołówki szkolne i przedszkolne, sklepiki szkolne, pozostawiają wiele do życzenia w zakresie jakości wyżywienia. Szczególnie na terenach wiejskich nie ma praktycznie żadnej edukacji w tym zakresie. Partnerzy będą wymieniać się doświadczeniami jak pracować z dziećmi i młodzieżą , materiałami dla nauczycieli, doświadczeniami w zakresie nauczania zasad rolnictwa ekologicznego i biodynamicznego oraz zdrowego żywienia i gotowania. Powstanie elektroniczny “toolbox” zawierający materiały dla pedagogów oraz komiks dla dzieci i młodzieży.
Organizacje uczestniczące w projekcie to:
Fundacja Rolniczej Różnorodności Biologicznej AgriNatura oraz:
Ekologiczna organizacja Thuringer Okoherz e.V. (TOH) z Turyngii (Niemcy) www.oekoherz.de
AREA viva, organizacja założona w 2001 w Czechach, mająca na celu wsparcie I upowszechnianie rolnictwa zrównowazonego i ekologicznego oraz zrównoważonego rozwoju obszarów wiejskich na terenie Czech www.areaviva.cz
Warmonderhof – szkoła rolnictwa biodynamicznego z Holandii www.warmoderhof.nl
Vestjyllands folk high school –szkoła ludowa z Danii, prowadząca również ogród biodynamiczny I kursy gotowania na bazie ekologicznych produktów www.vestjyllandshojskole.dk
KOMIKS EDUKACYJNY-SUPERNALEŚNIK
Zapraszamy do pobrania naszego komiksu edukacyjnego- dla dzieci , nauczycieli, dorosłych….Komiks opracowaliśmy wspólnie z partnerami z Niemiec, Czech i Danii, na podstawie najnowszej wiedzy dotyczącej zdrowego żywienia!
Dowiedz się jak przyrządzić supernaleśnika, które jajka są najlepsze, czym się różnią tłuszcze nasycone od nienasyconych i czemu warto jeść mniej mięsa, śledząc przygody SUPERNALEŚNIKA i dzieciaków.
Komiks do pobrania w wersji polskiej i angielskiej
Good.food.toolbox_ skrzynka z narzędziami
Zapraszamy do skorzystania z naszej „skrzynki z narzędziami”- znajdziecie tu materiały dydaktyczne dotyczące wiedzy o produkcji i przetwarzaniu żywności oraz zdrowym żywieniu, do wykorzystania w zajęciach z dorosłymi lub dziećmi. Materiały w języku angielskim + komiksy po polsku
Materiały do pobrania:
- Skosztuj nalesników w wersji europejskiej! Czyli najlepsze przepisy z 4 krajów.
- Na czym smażyć ? czyli wszystko o olejach I tłuszczach
- Czego jeszcze nie wiedzie o produkcji mąki
- Dlaczego jajko jaku nierówne | Supernaleśnik – jajka|
- Wszystko o pszczołach | Supernaleśnik – miód
- Jak używać komiksu do zajęć dydaktycznych- przykłady
- Zdrowa żywność oczami dzieci i młodzieży z gimnazjum w Łochowie- prace konkursowe
DZIAŁANIA
HOLANDIA – luty 2013
Pierwszy warsztat projektu odbył się w dniach 4-7 luty 2013 w szkole rolnictwa Biodynamicznego Warmendorhof w Holandii-
zapraszamy do obejrzenia galerii(klik)
Materiały informacyjne do pobrania:
CZECHY-czerwiec 2013
Drugie spotkanie partnerów miało miejsce w Czechach, nieopodal Karlovych Varów, w miejscowości Valec. To tam znajduje się siedziba organizacji AREA VIVA. Spotkanie obejmowało
-internal meeting- prezentacje działań wszystkich obecnych organizacji
-zwiedzanie i lokalne przykłady dobrych praktyk: zajęcia edukacyjne z dziećmi na farmie Biostatek, Lokalny Browar, Agroturystyka „Hammerski Domik”
-wykłady dotyczące działań w Czechach związanych z wprowadzaniem zdrowej żywności do stołówek szkolnych
-konsultacje z dziećmi pierwszej wersji komiksu edukacyjnego
Materiały do pobrania :
NIEMCY-listopad 2013
Gospodarzem trzeciego wyjazdu studyjnego był partner Niemiecki. Spotkanie partnerów odbyło się w Weimarze. Partner niemiecki zaprezentował swoje działania, a jako przykłady najlepszych praktyk, odwiedziliśmy ekologiczna stołówkę szkolną Jenaplan i Castle Thonndorf-wspólnotowy zamek gdzie prowadzony jest catering ekologiczny dla przedszkoli. Ciekawym przykładem był tez supermarket ekologiczny sprzedający wyłącznie produkty ekologiczne i lokalne, założony przez klientów w formie spółdzielni.
Lecture_School_Catering_in_Thuringia.pdf
DANIA-luty 2014
Spotkanie w Danii było niezmiernie bogate w przykłady dobrych praktyk I wydarzenia. Oprócz ogrodu biodynamicznego i ekologicznej stołówki naszego partnera Vestjyllands Hojskole, odwiedziliśmy szkołe podstawową i przedszkole gdzie smażyliśmy naleśniki wspólnie z dziećmi, gospodarstwo ekologiczne uprawiające konopie i produkujące własną make i olej tłoczony na zimno, oraz gospodarstwo ekologiczne z hodowlą krów i ekologicznym sklepikiem. Poznaliśmy też Kostakademiet- szkołę zdrowego żywienia dla dorosłych. Uwieńczeniem była duża konferencja o zdrowym odżywianiu (udział ponad 300 osób) prowadzona przez gwiazdę duńskiej telewizji Madsa Bo, z programu „Super Simple Sundhed” czyli –super proste zdrowie, bazującego na podejściu do żywienia wg szkoły Andresa Moritza.
POLSKA- maj 2014, podsumowanie projektu i konferencja końcowa
Końcowe spotkanie partnerów w Polsce było bogate w wydarzenia:
-wyjazd studyjny: zwiedzanie muzeum rolnictwa i polskiej wsi w Ciechanowcu, zwiedzanie Podlaskiego Ziołowego Ogrodu Botanicznego w Korycinach, u największego polskiego producenta ziół ekologicznych (www.ziolowyzakatek.pl), zwiedzanie gospodarstwa agroedukacyjnego z hodowlą kóz w glinie (www.agroedukacja.edu.com.pl)
-Konferencja o zdrowym żywieniu dla uczniów, nauczycieli, rodziców i zaproszonych gości : prezentacje partnerów, prezentacja wyników i rezultatów projektu, prezentacja zaproszonego gościa- Grzegorza Łapanowskiego i Fundacji „Szkoła na Widelcu”, rozstrzygnięcie konkursu komiksowego dla uczniów
-Warsztaty naleśnikowe prowadzone przez Grzegorza Łapanowskiego (znanego z programu „Top Chef”) dla 40 dzieci z gminazjum i szkoły podstawowej, połączone z piknikiem dla nauczycieli, personelu szkół i placówek edukacyjnych i rodziców- darmowy poczęstunek, stoiska degustacyjne ze zdrową żywnością (soki ekologiczne wyciskane, przetwory od lokalnych producentów i przekazane przez dzieci i rodziców), stoiska edukacyjne, rozdawanie komiksu, wspólne smażenie gofrów i naleśników
Materiały do pobrania:
Presentation Area Final Conference
Ten projekt został zrealizowany przy wsparciu finansowym Komisji Europejskiej.
Projekt lub publikacja odzwierciedlają jedynie stanowisko ich autora i Komisja Europejska nie ponosi odpowiedzialności za umieszczoną w nich zawartość merytoryczną.