Dobre Żniwa i kolejne szkolenie „Demokratyzacja BIO”

Ostatnie spotkanie szkoleniowe przed rozpoczęciem sezonu upraw, zorganizowaliśmy dla uczestników projektu „Demokratyzacja BIO” w Ekologicznym Uniwersytecie Ludowym (EUL) w Grzybowie. Pozwoliło to połączyć wydarzenie z corocznym zjazdem rolników ekologicznych „Dobre Żniwa” organizowanym przez Stowarzyszenie Ziarno. Spotkanie odbyło się w dniach 14-16 marca 2019, i oprócz uczestników projektu wzięli w nim udział studenci EUL-u oraz część uczestników zjazdu- ponad 100 osób.

Szkolenie obejmowało szereg zagadnień z zakresu ekologicznej uprawy warzyw w tym  szczegółowe omówienie uprawy ekologicznej pomidorów, papryki i kapusty. Przypominaliśmy też zasady oznakowania dla produktów ekologicznych. Zapraszamy do pobrania materiałów szkoleniowych poniżej:

Ekologiczna uprawa kapusty

Pomidor i papryka

user_manual_logo_pl

Przedstawiciele firmy Carrefour, sponsora projektu „Demokratyzacja BIO”, wystąpili z prezentacją na temat nowych procedur mających na celu ułatwienie współpracy tej dużej sieci handlowej z małymi i lokalnymi producentami ekologicznymi. Zainteresowanych zapraszamy do pobrania prezentacji poniżej:

2019_03_15_Warunki współpracy z CRF dla rolników BIO

Jak zwykle była również okazja do wymiany wielu cennych doświadczeń. Uczestnicy zjazdu wysłuchali też prezentacji Beaty Studzińskiej nt. ochrony roślin w rolnictwie ekologicznym oraz Łukasza Gębki, prezesa Farmy Świętokrzyskiej, największego w Polsce producenta warzyw ekologicznych, współpracującego z dużymi sieciami handlowymi.