Po raz pierwszy w podwarszawskim Nadarzynie w dniach 11-13 października odbyły się międzynarodowe targi BIOEXPO.
BIOEXPO Warsaw to nowe wydarzenie w Polsce dedykowane branży ekologicznej. Podczas targów, w jednym miejscu i czasie, spotkali się wytwórcy i dystrybutorzy, z kupcami, właścicielami sklepów specjalistycznych i hurtowni spożywczych i wielobranżowych.
Eksperci oceniają, że wartość rynku żywności ekologicznej w Polsce wynosi ok. 800 mln zł i w następnych latach będzie rosła o 15 – 20%. Sprzedażą produktów ekologicznych zajmuje się blisko 1000 sklepów specjalistycznych oraz wszystkie obecne na rynku polskim sieci handlowe z branży FMCG, a także e-commerce.
Targom towarzyszył kongres BIOEXPO 2019, czyli wykłady, spotkania i prelekcje.
Na targach obecni byli nasi eksperci oraz rolnicy uczestniczący w projekcie “Demokratyzacja BIO”. Swoje produkty zaprezentowali między innymi Robert i Monika Kuryluk, wytwórcy wysokiej jakości ekologicznego oleju dyniowego. Olej tłoczony jest z pestek dyni hokkaido uprawianej w gospodarstwie, w austriackiej olejarni , której początki sięgają 1802 roku. Zapewnia to niepowtarzalny i wprost uzależniający smak.
Przy stoisku Carrefour Polska, produkty prezentowali również producenci ekologicznych ogórków kiszonych z województwa zachodniopomorskiego.
Na targach dopisała frekwencja i wydarzenie zebrało bardzo pozytywne recenzje, tak więc jest szansa że wpisze się na stałe w kalendarz znaczących imprez wspierających rynek rolnictwa ekologicznego.

Beata Studzińska- ekspert projektu i doradca rolno-środowiskowy na stoisku Farmy Świętokrzyskiej, największego producenta warzyw ekologicznych w Polsce